Парки клупи

Паркови, градски и градинарски клупи

Парки клупи тие се неопходен елемент мала урбана архитектура. Од гледна точка на комуналните функции, тие се користат за седење, но земајќи го предвид просторно планирање, тие се градски мебел. Парковите, плоштадите, градините, улиците и градските постојки се опремени со клупи.

Види каталог на онлајн производи >> lub преземете каталози >>

   

Во поширока смисла, клупите се најчесто користен елемент на мала архитектура не само во парковите и во градините. Може да најдеме и клупи на стадиони, пред фази на амфитеатар, на училишни саеми, во цркви, во гробишта и на многу други места.

Градските клупи се оаза за нозе уморни од долгата прошетка, како и можност да застанат за момент, што може да биде повод за loveубовни исповеди. Поетично кажано, градските клупи се едноставно најважниот мебел за градина и паркот, без кој е тешко да се замисли околината на игралиштето, внатрешноста на градската градина, областа на езерцето во дворот или кој било друг јавен простор.

Ние ги користиме парковите клупи со тоа што седиме во сонцето во цветната градина, уживаме во разговор со еден пријател во паркот, читаме книга покрај езерцето или гледаме дете среќно уживајќи во атракциите на игралиштето. Да не беше за клупите на парковите, градскиот простор ќе беше многу посиромашен и многу помалку функционален.

Погледнете примери на реализациите на METALCO

Клупи на градски паркови

Постојат повеќе видови на градски клупи. Нивните типови можат да се разликуваат заради нивната дестинација, градежништвото, материјалите што се користат за нивна изградба, како и стилот и дизајнот.

Поради аранжманот или целта, можеме да разликуваме улични клупи, најчесто наречени градски клупи, клупи за паркирање oraz градинарски клупи.

Поради изградбата, односно структурата, се истакнува клупи без потпирач за грб lub клупи со потпирач за грб. Клупи кои стојат на четири или повеќе нозе, а исто така трајно поврзани со земјата со целата нивна површина.

Поради видот на градежниот и завршниот материјал, парковите клупи се поделени на клупи од леано железо, челични клупи - клупи изработени од челични шипки, бетонски клупи, клупи изработени од армирано-бетонски монтажни елементи, камени клупи lub пластични клупи.

Поради стилот и дизајнот, можеме да разликуваме десетици различни типови паркови клупи. Вклучувањето е наједноставно модерни клупи и традиционални клупи, најчесто моделирани според стилот на дадена ера или прилагодени на околните згради и другите елементи мала урбана архитектура.

Најдобрите клупи за паркови

Што да разгледате при изборот на клупа за паркирање? Постојат многу критериуми. Подолу ви ги претставуваме најважните од нив.

Евтини парни паркови? Цена

Како и со кој било вид на купување или инвестиција, цената на производот е секогаш еден од критериумите за избор. Во овој случај, цената на парковите клупи во голема мерка зависи од материјалите од кои е изработена клупата, како и од нејзините димензии. Евтините клупи на паркот најчесто се челични клупи. Најмалите ќе бидат најевтини. Колку е поголема клупата, толку повеќе материјали се користат за нејзино производство, така што цената се зголемува и.

Безбедни градски клупи

Пред сè, клупата мора да биде безбедна за возрасни и деца. Неговата структура мора да биде сигурна и издржлива, така што безбедноста при користењето на овој уличен мебел не се намалува со употреба.

Иако не постои официјален полски стандард што директно би се однесувал на парковите клупи, постојат слични барања што треба да се применат при дизајнирање и изградба на паркови. Најчесто користен стандард е PN-EN 1176 за опрема за игралиште.

Трајност на клупите на паркот

Мебелот оставен на јавни места е изложен на вандализам. Затоа, парковите клупи често имаат анти-вандалски систем. Тоа е продолжување на клупата, која е закопана во земја, што спречува да се пресели, украде или која било друга форма на уништување на клупата со раселување.

Клупа со конзерва за ѓубре

Канта за отпадоци е често неразделен елемент на клупите на паркот. Може да биде интегриран со клупата како негов елемент. Може да биде посебен елемент на мала архитектура, но тогаш треба внимателно да се избере и визуелно да биде конзистентен со дизајнот на клупата.

Дополнителни додатоци

Парковите клупи можат да бидат опремени и со табели, полкови и многу други елементи. Тие обезбедуваат место за багаж, чанта или ранец. Тие ви овозможуваат да ја одморите книгата удобно, да поставите некои работи или да јадете оброк во услови слични на оние во ресторан. Во парковите, клупите понекогаш се придружени со табели кои се место за играње шах, чекери или други игри. Клупите можат да имаат интегрирано осветлување во форма на ламба. Тие можат да бидат дел од арбор, фонтана, скулптура или цветник. Денес само имагинацијата го ограничува дизајнерот!

Клупи од парчиња леано железо

Легурата на јаглерод и железо е леано железо. Се смета за најтрајен градежен материјал што се користи при производство на градски клупи. Лавиците за леано железо може да имаат многу форми и форми. Тие имаат фенси украси и необични фитинзи на нозете. Ваквите дизајнирани клупи ќе работат скоро насекаде, затоа што можете слободно да го обликувате нивниот изглед. Клупа од леано железо е урбано парче мебел што ќе работи добро во парк, градина и плоштад.

Клупите на паркирани леано железо, по формирањето на структурата, се обложени во прав, благодарение на што рамката е пријатна на допирот, а нејзината површина е мазна и отпорна на корозија.

Друга предност на клупите за леано железо е нивната тежина. Ваквите клупи на паркот се толку тешки што остануваат екстремно стабилни дури и без потреба да ги прицврстуваат во земјата. Децата што скокаат на потпирачот за грб нема лесно да ја соборат таквата тешка структура, па дури и вандалите може да одбијат да прават зли дела.

Дрвени клупи за паркови

Клупите изработени целосно од дрво изгледаат многу импресивни. Овој природен градежен блок им дава карактер и благородност. За жал, како што е случајот со дрвото, потребно е периодично одржување. Тие треба редовно да се сликаат и обновуваат. Грижете се за заштита од неповолни временски услови.

клупи за паркирање

Клупите за дрвени паркови исто така не треба да бидат поставени директно на земја, песок или трева. Тие не треба да стапат во контакт со трајно или редовно влажно тло. Тие се идеални за покриви и за оние со зацврстена и исцедена површина.

Места за паркови од метал

Универзални, модерни градски клупи? Или можеби клупа за приватна градина? На терасата? Металните клупи доаѓаат во спасување. Различни метални легури се користат за нивните рамки, најчесто издржливи, издржливи и лесни. Пример за овој вид градежен материјал е алуминиум.

Металните клупи имаат модерен дизајн. Една од нивните предности е нивната мала тежина. Таквите клупи се многу попогодни за да се движат од место до друго место. Тие можат да работат добро како седиште за гледачите на изведба на отворено или градинарско парче мебел што почесто ќе ја менува својата позиција, на пр. во зависност од сезоната.

Клупи на бетонски и камени паркови

Парк или градска клупа не мора да има табли, традиционален потпирач за грб и нозе. Може да биде бетонски фрлен, слободно формиран или врежан во камен. Овие типови на клупи се тешки, немаат потреба од одржување и се практично неуништливи. Тие можат да бидат дел од скалите, фонтаната или цветниот кревет. Совршено се мешаат со другите елементи на малата архитектура.

Друго популарно решение е комбинирање на многу елементи. Клупа со дрвен потпирач за грб и седиште може да има масивни бетонски нозе. Сето тоа зависи од очекувањата на инвеститорот и имагинацијата на дизајнерот.

Погледнете други написи:

31 август 2020

Модерното игралиште овозможува неограничено и безбедно забава на отворено не само за деца од сите возрасти, туку и за млади. ...

17 May 2020

Во моментов, уличниот мебел, исто така, вклучува и капаци од дрвја. Овие функционални и естетски елементи можат да бидат изработени во најразлични материјали. ...

12 May 2020

Системите за греење што се користат во процесот на дезинфекција на сува магла може да се користат на различни места. Тогаш сега ...

6 May 2020

Станици за дезинфекција / станици за хигиена на рацете се новост во нашата понуда како елемент на мала архитектура. Тоа е решение што го поедноставува ...

15 април 2020

Мала архитектура е креирана од мали архитектонски објекти интегрирани во градскиот простор или сместени на приватна сопственост и ...

31 март 2020

Точно е дека професијата архитект е бесплатна професија која може да донесе многу задоволство и материјални придобивки, но начинот да се започне со работа ...