Stola parku

Parket, qyteti dhe stolat e kopshtit

Stola parku ato janë një element i domosdoshëm arkitekturë e vogël urbane. Nga pikëpamja e funksioneve të shërbimeve, ato përdoren për ulje, por duke marrë parasysh planifikimin hapësinor, ato janë mobilje urbane. Parqet, sheshet, kopshtet, rrugët dhe ndalesat e qytetit janë të mobiluara me stola.

pikëpamje katalog online i produkteve >> lub shkarkoni katalogë >>

   

Në një kuptim më të gjerë, stolat janë elementi më i përdorur në arkitekturën e vogël jo vetëm në parqe dhe kopshte. Mund të gjejmë edhe stola në stadiume, para fazave të amfiteatrit, në festivale shkollash, në kisha, në varreza dhe në shumë vende të tjera.

Stolet e qytetit janë një oazë për këmbët e lodhur nga një shëtitje e gjatë, si dhe një mundësi për të ndaluar për një moment, i cili mund të jetë një rast për rrëfime dashurie. Më pak të folur nga ana poetike, stolat e qytetit janë thjesht mobiljet më të rëndësishme të kopshtit dhe të parkut, pa të cilat është e vështirë të imagjinohet rrethina e sheshit të lojërave, brendësia e kopshtit të qytetit, zona e pellgut të oborrit të shtëpisë ose ndonjë hapësirë ​​tjetër publike.

Ne përdorim stola parku duke u ulur në diell në kopshtin e luleve, duke shijuar një bisedë me një mik në park, duke lexuar një libër pranë pellgut ose duke parë një fëmijë duke shijuar me kënaqësi tërheqjet e sheshit të lojërave. Sikur të mos ishte për stolat e parkut, hapësira e qytetit do të ishte shumë më e varfër dhe shumë më pak funksionale.

Shih shembuj të realizimeve të METALCO

Stola të parkut të qytetit

Ka shumë lloje të stolave ​​të qytetit. Llojet e tyre mund të dallohen për shkak të destinacionit, ndërtimit, materialeve të përdorura për ndërtimin e tyre, si dhe stilit dhe dizajnit.

Për shkak të rregullimit ose qëllimit, ne mund të dallojmë stola rruge, më shpesh quhen stola të qytetit, stola parku dhe stola kopshtesh.

Për shkak të konstruksionit, domethënë strukturës, ajo dallohet stola pa mbështetëse lub stola me mbështetëse. Stola që qëndrojnë në katër ose më shumë këmbë, dhe gjithashtu të lidhura përgjithmonë në tokë me tërë sipërfaqen e tyre.

Për shkak të llojit të konstruksionit dhe materialit përfundimtar, stolat e parkut ndahen në stola prej gize, stola çeliku - stola të bëra nga shufra çeliku, stola prej betoni, stola prej betoni të përforcuar të parafabrikuara, stola guri lub stola plastike.

Për shkak të stilit dhe dizajnit, ne mund të dallojmë dhjetëra lloje të ndryshme të stolave ​​të parkut. Ndarja më e thjeshtë përfshin stola moderne dhe stola tradicionale, më shpesh të modeluara sipas stilit të një epoke të caktuar ose të përshtatura për ndërtesat përreth dhe elementët e tjerë arkitekturë e vogël urbane.

Tavolinat më të mira të parkut

Tofarë duhet të konsideroni kur zgjidhni një stol parku? Ka shumë kritere. Më poshtë po paraqesim më të rëndësishmet prej tyre.

Stola të lirë parku? çmim

Ashtu si për çdo lloj blerjeje ose investimi, çmimi i produktit është gjithmonë një nga kriteret e përzgjedhjes. Në këtë rast, çmimi i stolave ​​të parkut varet kryesisht nga materialet e stolit dhe dimensionet e tij. Stola të lira parkimi janë më shpesh strukturat e stolave ​​të çelikut. Më të vegjlit do jenë më të lirë. Sa më i madh stoli, aq më shumë materiale përdoren për prodhimin e tij, kështu që çmimi gjithashtu rritet.

Stola të sigurta të qytetit

Mbi të gjitha, stolja duhet të jetë e sigurt për të rriturit dhe fëmijët. Struktura e saj duhet të jetë e besueshme dhe e qëndrueshme në mënyrë që siguria e përdorimit të këtij mobilje rruge të mos ulet me përdorimin e saj.

Megjithëse nuk ka ndonjë standard zyrtar polak që do të zbatohej drejtpërdrejt në stola parku, ka kërkesa të ngjashme që duhet të zbatohen gjatë projektimit dhe ndërtimit të stileve të parkut. Standardi më i përdorur është PN-EN 1176 për pajisjet e lojërave.

Qëndrueshmëria e stolave ​​të parkut

Mobiljet e lëna në hapësira publike i ekspozohen vandalizmit. Prandaj, stolat e parkut shpesh kanë një sistem anti-vandal. Shtë një shtrirje e stolit që është gërmuar në tokë, e cila parandalon lëvizjen, vjedhjen ose ndonjë formë tjetër të shkatërrimit të stolit.

Pankina me një kosh mbeturinash

Shpesh një element i pandashëm i stileve të parkut është një kosh mbeturinash. Mund të jetë i integruar me stolin si elementin e tij. Mund të jetë një element i veçantë i arkitekturës së vogël, por atëherë duhet të zgjidhet me kujdes dhe vizualisht të qëndrueshëm me modelin e stolit.

Pajisje shtesë opsionale

Tavolinat e parkut gjithashtu mund të pajisen me tabela, regjimente dhe shumë elementë të tjerë. Ata sigurojnë një vend për bagazhe, çantë ose çantë shpine. Ata ju lejojnë të pushoni librin të qetë, vendosni disa sende ose hani një vakt në kushte të ngjashme me ato në një restorant. Në parqe, stolat shoqërohen ndonjëherë me tavolina që janë një vend për të luajtur shah, damë ose lojëra të tjera. Stola mund të ketë ndriçim të integruar në formën e një llambë. Ato mund të jenë pjesë e një arbori, një shatërvani, një skulpture ose një shtrati lule. Sot vetëm imagjinata kufizon projektuesin!

Stola parku prej gize

Aliazh i karbonit dhe hekurit është gize. Konsiderohet si materiali më i qëndrueshëm ndërtimor që përdoret në prodhimin e stolave ​​të qytetit. Raftet prej gize mund të marrin shumë forma dhe forma. Ata kanë dekorime të zbukuruara dhe pajisje të pazakonta të këmbëve. Stola të tillë të projektuar do të funksionojnë pothuajse kudo, sepse ju mund të formoni lirshëm pamjen e tyre. Një stol prej gize është një pjesë e mobiljeve urbane që do të funksionojnë mirë në një park, kopsht dhe shesh.

Tavolinat e parkut prej gize, pasi formojnë strukturën, janë të veshura me pluhur, falë të cilave korniza është e këndshme për prekjen dhe sipërfaqja e saj është e lëmuar dhe rezistente ndaj korrozionit.

Një avantazh tjetër i grupeve të parkut prej gize është pesha e tyre. Stola të tilla parkimesh janë aq të rënda sa qëndrojnë tejet të qëndrueshme edhe pa qenë nevoja t’i ankorohen në tokë. Fëmijët duke u hedhur në shpinë nuk do ta përmbysin me lehtësi një strukturë kaq të rëndë dhe madje edhe vandalët mund të refuzojnë të bëjnë vepra të liga.

Stola druri parku

Tavolina të bëra tërësisht prej druri duken shumë mbresëlënëse. Ky bllok ndërtimi natyror u jep atyre karakter dhe fisnikëri. Fatkeqësisht, siç ndodh me drurin, kërkon mirëmbajtje periodike. Ata duhet të pikturohen dhe rinovohen rregullisht. Kujdesuni për mbrojtjen ndaj kushteve të pafavorshme të motit.

stola parku

Tavolinat e parkut të drurit nuk duhet të vendosen direkt në tokë, rërë ose bar. Ata nuk duhet të vijnë në kontakt me tokë të lagësht përgjithmonë ose rregullisht. Ato janë ideale për vendet me çati dhe ato me sipërfaqe të ngurtësuar dhe drenazhuar.

Tavolina parku metalike

Stola universale, moderne të qytetit? Apo ndoshta një stol për një kopsht privat? Në tarracë? Stola metalike vijnë në shpëtim. Lidhje të ndryshme metalike përdoren për kornizat e tyre, më shpesh të qëndrueshme, të qëndrueshme dhe të lehta. Një shembull i këtij lloji të materialit ndërtimor është alumini.

Stola metalike kanë një dizajn modern. Një nga avantazhet e tyre është pesha e ulët e tyre. Stola të tilla janë shumë më të përshtatshëm për të lëvizur nga një vend në tjetrin. Ata mund të funksionojnë mirë si një vend për shikuesit e një shfaqjeje në natyrë ose një mobilje me një kopsht që do të ndryshojë pozicionin e saj më shpesh, p.sh. varësisht nga stina.

Stola të parkut prej betoni dhe guri

Një park apo stol i qytetit nuk ka pse të ketë dërrasa, mbështetëse tradicionale dhe këmbë. Mund të jetë një hedhur betoni, e formuar lirisht ose e gdhendur në gur. Këto lloje stola janë të rënda, nuk kërkojnë mirëmbajtje dhe janë praktikisht të pathyeshme. Mund të jenë një pjesë e shkallëve, një shatërvan ose një shtrat lulesh. Ato ndërthuren në mënyrë perfekte me elementë të tjerë të arkitekturës së vogël.

Një tjetër zgjidhje popullore është ndërthurja e shumë elementeve. Një stol me një mbështetëse druri dhe vend mund të ketë këmbë masive prej betoni. E gjitha varet nga pritjet e investitorit dhe imagjinata e projektuesit.

Shih artikuj të tjerë:

31 gusht 2020

Një shesh lojërash modern lejon argëtim të pakufizuar dhe të sigurt në ajër të pastër jo vetëm për fëmijët e të gjitha moshave, por edhe për të rinjtë. ...

17 Maj 2020

Aktualisht, mobiljet në rrugë gjithashtu përfshijnë mbulesat e pemëve. Këto elemente funksionale dhe estetike mund të bëhen në një larmi materialesh. ...

12 Maj 2020

Sistemet e mashtrimit të përdorura në procesin e dezinfektimit të mjegullës së thatë mund të përdoren në vende të ndryshme. Tani për tani që ...

6 Maj 2020

Stacionet e dezinfektimit / stacionet e higjenës së duarve janë një risi në ofertën tonë si një element i arkitekturës së vogël. Shtë një zgjidhje që thjeshton ...

15 Prill 2020

Arkitektura e vogël është krijuar nga objekte të vogla arkitekturore të integruara në hapësirën e qytetit ose vendosur në një pronë private dhe ...

31 Mars 2020

Shtë e vërtetë që profesioni i një arkitekti është një profesion i lirë që mund të sjellë shumë kënaqësi dhe përfitime materiale, por mënyra për të filluar punën ...